Оптимальні умови зимівлі риби


11.01.2020

Оптимальні умови зимівлі риби

Протягом зимового періоду необхідно постійно стежити за гідрохімічними показниками води, її температурою, інтенсивністю водообміну, станом гідротехнічних споруд та станом здоров’я риби. Вода, яка надходить до зимувальних ставків, повинна відповідати вимогам нормативного документу СОУ-05.01.-37-385:2006 «Вода рибогосподарських підприємств. Загальні вимоги та норми».

При нормальному газовому режимі не варто створювати інтенсивну проточність води, щоб риба не відчувала занепокоєння, не витрачала енергію та не втрачала масу. Водообмін повинен підтримуватися на постійному рівні. Рівень води у зимувальних ставках теж має бути сталим. Воду слід скидати із придонних шарів. Необхідно постійно стежити за вмістом кисню і температурою води. Зменшення вмісту розчиненого кисню до 3 мгО2/л призводить до занепокоєння риби, а при 0,5-0,7 мгО2/л – до її загибелі. Наявність сірководню у придонних шарах свідчить про можливість виникнення заморів, а підвищення окислюваності води до 15-20 мгО2/л – про значне накопичення водорозчинних органічних речовин, які поглинають кисень. Підвищення вмісту азоту та нітритів сприяє накопиченню продуктів життєдіяльності риби і розкладанню білків (загиблої риби, донних відкладень) та нестачі розчиненого у воді кисню.

Для усунення шкідливої дії розчинених у воді органічних речовин, закисного заліза, сірководню, а також для підвищення вмісту кисню та регулювання водневого показника (рН) необхідно посилювати проточність води. З цією метою слід проводити аерацію, вносити під кригу вапняне молоко, перекачувати помпою воду із придонних шарів.

Оптимальна температура води під час зимівлі риби – близько 1ºС. Її зниження до 0,1-0,2ºС біля дна може спричинити парез біоресурсів – порушується координація рухів риби, вона піднімається із дна на поверхню і вмерзає у лід. При надходженні до ставка води із відносно високою температурою (5ºС) риба тривалий час рухається, виснажується і знесилюється. Тому досить важливою є стабільність і поступова зміна температури води, без різких коливань.

Під час паводків або різкого потепління подачу води зменшують у 2-3 рази, збільшуючи аерацію. Воду подають із верхніх або середніх шарів головного ставу, а із зимувальних ставків випускають нижню, більш забруднену воду.

Контроль за ходом зимівлі здійснюють через ополонки, які прорубуються у різних місцях ставу і обов’язково на притоці та витоку. Біля донного водоспуску вільна від льоду смуга води повинна бути 0,5-1,0 метр. Ополонки розміром 1,5×1,0 метр мають очищуватися від льоду щодня і закриватися очеретяними матами. На 1 га площі повинно бути 3-5 ополонок.

Визначати вміст кисню, значення водневого показника (рН), температуру води необхідно щоденно. Слід постійно спостерігати за фізіологічним станом риби протягом зимівлі. А також 3-4 рази на місяць проводити клінічний огляд.

Посилення руху риби та її поява біля ополонок свідчать про незадовільний хід зимівлі. Причиною руху може бути різка зміна гідрохімічного режиму, коливання температури, сильне виснаження та захворювання риби.

«Якщо дотримуватися рекомендацій, можна захистити водні біоресурси від загибелі в холодну пору року. Пам’ятайте, що сприятливі умови зимівлі риби – один із факторів, який в майбутньому гарантує збільшення рибних запасів», - відзначив т.в.о. Голови Держрибагентства Андрій Яцура.

У разі виявлення фактів заморних явищ просимо невідкладно повідомляти на всеукраїнську безкоштовну «гарячу лінію» відомства: 0 (800) 50-52-50.

Довідкова інформація:

Нормативні показники якості води, яка поступає в зимувальні стави

Показник

Одиниці виміру

Норматив

1.

Температура води

 

не повинна підвищуватися більше 40С

2.

Прозорість

м

не менш 1,5

3.

Завислі речовини

мг/л

не більше 10,0

4.

Водневий показник (рH)

 

6,5-8,0

5.

Розчинений кисень

мгО2/л

не менш 6,0

6.

Двоокис вуглецю

мгСО2/л

не більше 15,0

7.

Окислюваність перманганатна

мгО2 /л

не більше 10,0

8.

БСК5

мг О2/л

не більше 3,0

9.

БСК10

мг О2/л

не більше 4,5

10.

Амонійний азот, NH4+

мг N/л

1,0

11.

Вільний аміак, NH3

мг N/л

0,05

12.

Нітрити, NO2-

мг N/л

0,1

13.

Нітрати, NO3-

мг N/л

не більше 1,0

14.

Сірководень, Н2S

мг /л

відсутній

15.

Загальне залізо, Fе2+,3+

мг /л

0,3


Читайте також:

  З 5 ГРУДНЯ У ВСІХ ВОДОЙМАХ ХМЕЛЬНИЧЧИНИ ЗАБОРОНЕНО ЛОВИТИ РАКІВ


  З 1 ЛИСТОПАДА У ХМЕЛЬНИЦЬКІЙ ОБЛАСТІ СТАРТУЄ ЗАБОРОНА НА ВИЛОВ РИБИ У ЗИМУВАЛЬНИХ ЯМАХ


  ІНТЕРАКТИВНА КАРТА ЗИМУВАЛЬНИХ ЯМ В ОСІННЬО-ЗИМОВИЙ ПЕРІОД 2019-2020 РОКІВ


  ПРАВИЛА РИБАЛЬСТВА


  ЧЕРВОНОКНИЖНА ІХТІОФАУНА ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ


  ПОВНОВАЖЕННЯ ДЕРЖАВНИХ ІНСПЕКТОРІВ РИБООХОРОНИ ТА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ГРОМАДЯН ЗА ПЕРЕШКОДЖАННЯ ЇХ ДІЯЛЬНОСТІ


  Протягом одного дня рибпатрульні Хмельниччини виявили 6 порушень природоохоронного законодавства
Протягом одного дня рибпатрульні Хмельниччини виявили 6 порушень природоохоронного законодавства 22 січня 2020 року державні інспектори Хмельницького рибпатруля виявили чотири грубих порушення правил рибальства. Близько 7 години державні інспектори викрили місцевого мешканця, який здійснював незаконний вилов водних ... >>>

  Експорт свіжої (охолодженої) риби збільшився на 39%
Експорт свіжої (охолодженої) риби збільшився на 39% За даними Державної служби статистики України, у період з січня по листопад 2019 року нашою державою поставлено на зовнішні ринки 155,2 тонни свіжої (охолодженої) риби на $383,8 тис. Такий результат у грошовому вимірі на 39% ... >>>


Документы: 1-8, 9-16, 17-24, 25-32, 33-40, 41-48, 49-56, 57-64, 65-72, 73-80, 81-88, 89-96, 97-104, 105-112, 113-120, 121-128, 129-136, 137-144, 145-152, 153-160, 161-168, 169-176, 177-184, 185-192, 193-200, 201-208, 209-216, 217-224, 225-232, 233-240, 241-248, 249-256, 257-264.

Управління Державного агентства рибного господарства у Хмельницькій області

Адреса: 29000, м.Хмельницький, вул..Кам’янецька, 257/1, 2 поверх.

тел.:+38 (0382)79-20-88 , тел/факс:+38 (0382)79-20-77

E-mail: khm.rp@darg.gov.ua

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше

ДАРГ У СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ

        f y t